Globaal

Ontbindingsverdrag van de NAVO

Dit is een 'fake' verdrag dat enkel dient om te illustreren waarom onze (?) regeringen beter de NAVO zouden ontmantelen in plaats van in te zetten op wapengekletter en toenemnde polarisatie over ter wereld. De tekst werd opgesteld door Ludo De Brabander (vzw Vrede)

BESLUIT VAN DE NAVO-REGERINGSLEIDERS, BRUSSEL, 25 MEI

Toelichting: Sinds de val van de muur, nu al een kwart eeuw geleden, is de NAVO getransformeerd tot een mondiale speler. Dit militair bondgenootschap ging allianties aan met tientallen landen en instellingen. Daarenboven zetten de NAVO of de lidstaten verschillende desastreuze militaire interventies op die de betrokken landen in chaos hebben achtergelaten. Met Rusland lopen de spanningen gevaarlijk op.

Lees meer: Ontbindingsverdrag van de NAVO

Reproductie, feminisme en antikapitalisme. Een ontmoeting met Silvia Federici

We publiceren een lang gesprek met Sylvia Federici, italiaanse-amerikaanse activiste en sociale wetenschapster actief binnen de marxistische feministische beweging. Federici doceerde lange tijd sociale wetenschappen aan de Hofstra University; heeft in Nigeria ontwikkelingssamenwerking gedaan en is mede-stichter van het comité voor academische vrijheid in Afrika. Federici is auteur van o.m. ‘Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation’ (2004) en Revolution at Point Zero: Housework, Reproduction, and Feminist Struggle’ (2012).   Interview afgenomen door George Souvlis en Ankica Čakardić – vertaling: Hanne Provoost

Lees meer: Reproductie, feminisme en antikapitalisme. Een ontmoeting met Silvia Federici

Brief uit Turkije: Democraten aller landen, verenigt U!

Op 16 april gaat in Turkije een referendum door over een grondwetsherziening waarbij de president voortaan bijna alle machtshefbomen persoonlijk in handen zal hebben. Het parlement wordt een ‘rubberstamp’ assemblée, de wettelijke macht wordt onder voogdij geplaatst en de regering zal in een onderegschikte positie beleid uitwerken. Volgens de recentste opiniepeiling zou vooralsnog de ‘neen’ het halen met 58%. Om dit te vermijden zal Erdogan en het AKP regime tot alles in staat zijn. Wij publiceren hierbij een brief van een Belgische metaalbewerker op rust die voortaan in Turkije leeft met zijn echtgenote.

Amaai, voor de eerste keer dit jaar kan ik zeggen dat het hier echt prachtig weer is. Hadden daarvoor ook wel mooie dagen, maar het bleef (relatief) koud. Vandaag zegt mijn thermometerken (in de zon) 22 graden, overigens is er geen wind, hier en daar een wolkje, maar ik loop buiten in een 'licht' truitje en had ik het geweten, dan was een T-shirt en korte broek voldoende geweest.

Lees meer: Brief uit Turkije: Democraten aller landen, verenigt U!

'Niet wij maar ik!' Over links en identiteitspolitiek

Sinds Donald Trump een electorale nederlaag toebracht aan Hillary Clinton in de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten, hebben allerlei commentatoren zich sterk gefixeerd op het ‘identiteitsvraagstuk’. Net zoals een tong onophoudelijk een pijnlijke tand aanraakt, weet deze fixatie het probleem te situeren zonder het evenwel aan te pakken. Het probleem wordt zelfs niet geanalyseerd. Het zegt ons niets over de aantrekkingskracht van identiteit, de verbondenheid die het weet op te wekken, de subjectieve investering of vereenzelviging die ermee gepaard gaat. In het beste geval herhalen liberale commentatoren (zoals in de New York Times) de conservatieve kritiek van politieke correctheid, opgesmukt met een erudiet neerbuigende houding.

Lees meer: 'Niet wij maar ik!' Over links en identiteitspolitiek

Bij de dood van Fidel Castro...

De intoxicatie zal in de corporate media nieuwe hoogtes bereiken, ik hoorde zo-even op Radio 1 Marc Eyskens al over "het vele geweld" dat Castro gebruikte, en in een artikel in De Morgen staat dat "martelingen volgens mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag waren." Tja, op één punt boekte de VS een overwinning: de druk op Cuba werd zo hoog gehouden – chemische oorlogsvoering, terroristische aanslagen, een invasiepoging, moordaanslagen op leiders, een wurgende economische blokkade, financiering van opposanten – dat het land democratische aspiraties moest opgeven. Cuba's leiders waren echter geen stalinisten, maar revolutionairen die met een loodzware bureaucratie moesten afrekenen. Ik kan iedereen aanraden om de twee werkelijk fantastische boeken van Piero Gleijeses over Cuba's rol in Afrika te lezen. Gleijeses is een Amerikaanse professor die toegang kreeg tot de Cubaanse, Oost-Duitse en Amerikaanse archieven en uiteenzet hoe Havana met artsen, onderwijzers en soldaten meer dan een halve eeuw lang Afrika bijstond om onder de imperialistische onderdrukking uit te komen.

Lees meer: Bij de dood van Fidel Castro...

Waarom de onderhandelingen tussen Turkije en de Koerden faalden

Na jarenlange vredesonderhandelingen, die op een gegeven moment zelfs succesvol leken, laaide het oorlogsgeweld de afgelopen maanden opnieuw op in Turks Koerdistan. President Recep Tayyip Erdoğan ontketende een totale oorlog die ervoor zorgt dat jongeren in de regio in toenemende mate radicaliseren. Maar de opkomst van de Koerdische beweging in Syrië verzwakt de positie van Ankara. Zomer 2015: de Turkse overheid verbreekt het vredesproces met de Koerden na twee aanslagen, in Diyarbakir op 5 juni en in Suruç op 20 juli, beiden toegeschreven aan de Islamitische Staat (IS).

Lees verder op Rojavaproject.net

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven