Cultureel

Een flinkse ontsporing

In recente publicaties en interviews neemt socioloog Mark Elchardus geen blad voor de mond wat de islam betreft. In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Samenleving en politiek van maart 2016 noemt hij de islam, vluchtelingen en criminaliteit in één adem. Elchardus neemt het op voor John Crombez die na zijn pleidooi voor het Plan Samsom bakzeil haalde en gooit partijkopstukken zoals Daniel Termont enkele scherpe vragen voor de voeten. Gezien niet alleen de sp.a maar zowat de hele linkerzijde gewrongen zit met deze kwestie, lijkt het geen overbodige luxe de stellingen van Elchardus met een kritisch oog te bekijken.

Op Apache gaat Stephen Bouquin gaat in polemiek met Mark Elchardus. Apache publiceert ook een een repliek van Mark Elchardus. Work vervolgd...

Bakur is een must-see documentaire over de Koerdische kwestie

Bakur is een documentaire van de regisseurs Çayan Demirel en Ertugrul Mavioglu. Bakur betekent Noorden en verwijst naar Noordelijk Koerdistan, gelegen in Turkije. De film toont het dagelijks leven van de Koerdische guerrilastrijders in de bergen van de oostelijke provincies. We maken kennis met vrouwen en mannen die opkomen voor de erkenning van hun cultuur, hun taal en democratie en gerechtigheid nastreven. De film werd opgenomen in 2013 toen er nog volop vredesgesprekken aan de gang waren. Maar deze werden door Erdogan opgeblazen en vandaag slaat de staatsrepressie opnieuw brutaal toe. Op het international filmfestival van Istanbul werd Bakur verboden. Nochtans is deze documentaire verre van een apologie van geweld en oorlog, wel in tegendeel.

Lees meer: Bakur is een must-see documentaire over de Koerdische kwestie

Autonomie en vrouwenemancipatie. Een bijdrage van de Koerdische vrouwenbeweging

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het verzet van Kobane, waar vrouwen uit een vergeten gemeenschap een historische overwinning behaalden tegen het fascisme van de Islamitische Staat, waarvan de ideologie is gebaseerd op het vernietigen van alle culturen, gemeenschappen, talen en kleuren van het Midden-Oosten, herstelde vertrouwen in de mensheid over de hele wereld. Het verzet was niet enkel een overwinning tegen de meest openlijk fascistische groep van onze tijd, maar ook een wake-up call voor systeemkritische bewegingen over de hele wereld, die in Rojava opnieuw theorie en praktijk verenigd zien en in de glimlach van de Koerdische vrouwen, die verkrachtende moordenaars bevechten met hun filosofie, hun meest esthetische manifestatie vonden.

Lees meer: Autonomie en vrouwenemancipatie. Een bijdrage van de Koerdische vrouwenbeweging

Zwaar is beter. Een boek over heavy metal muziek

Heavy metal is een subgenre dat in de jaren 1990 uit de hard rock muziek gegroeid is. Bas Verdin schreef er een boek over. Misschien is het 'do-it-yourself' spirit, eigen aan het punk-genre, nu mainstream geworden... Het loont alleszins de moeite kennis te maken met de schrijver. Daarom dit interview. Bestellingen via ROOD! krijgen een korting van 25%.

Waar gaat je boek over?

Bas Verdin - De titel luidt “Heavy Matters: A Treatise on Metal, Music and Society”. Mijn boek gaat over het fenomeen “metal”. Opmerkelijk daarbij is hoeveel keer het woord metal in de mond genomen wordt door zowel voorstanders als tegenstanders, zonder dat iemand ooit de moeite doet om uit te leggen wat dat dan wel zou zijn. Het is juist door het proberen uit te leggen, dat we al gauw merken dat er tegelijk veel meer en veel minder achter het woord schuilt. In plaats dus van de zoveelste karikatuur te maken van metal, tracht ik te analyseren hoe de term “metal” gebruikt en evenzeer misbruikt wordt.

Lees meer: Zwaar is beter. Een boek over heavy metal muziek

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven