Share

Wij raden alle mannen én vrouwen deze quiz te beantwoorden. Kwestie van slechte figuur te slaan op 8 maart ...

1. Wie was Rosa Parks ?

a) Hoofdrolspeelster in “Parks and recreation” een sitcom van NBC die van 2009 tot 2015 werd uitgezonden in de VS.

b) Werd in 1955 gearresteerd omdat ze als zwarte vrouw weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke man.

c) Richtte in 1953 een kousenfabriek op en lanceerde het merk ‘du Parc’ .

 

2. Bij verkrachting ligt de schuld bij ...

 

a) … de vrouw die na een paar glazen alcohol erg vrolijk is en vriendelijk lacht naar de hele wereld.

b) … het meisje dat op een warme zomerdag de stad of het park intrekt in aangepaste kledij, zijnde een kort rokje en een zomers topje.

c) … de verkrachter.

 

3. De Wiener Philharmoniker, bij ons vooral bekend van het jaarlijks nieuwjaarsconcert, werd opgericht in 1842 en bestond enkel uit mannen. Enkel aan de harp werd een vrouw geduld. Onder druk van de publieke opinie mogen ook vrouwen examen komen afleggen sinds ...

 

a) 1968

b) 1989

c) 1997

 

4. Er sterven meer vrouwen dan mannen aan hartziekten. Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen anders dan bij mannen . Bovendien reageren vrouwen anders op medicijnen voor hartproblemen . Net die medicijnen werden alleen getest op mannen of mannelijke proefdieren. Daardoor heeft het onderzoek naar hartziekten bij vrouwen een achterstand van

 

a) 30 jaar

b) 20 jaar

c) 10 jaar

 

5. Welke uitspraak is niet van Trump?

 

a) Grab them by the pussy. You can do every thing.

b) I’ve got to use some Tic Tacs, just in case I start kissing her. Just kiss. I don’t even wait.

c) I did not have a sexual relationship with that woman.

 

6. In Kenia missen schoolmeisjes gemiddeld 24 schoolweken . Eén van de onderstaande redenen is onjuist.

 

a) Omdat maandverbanden te duur zijn.

b) Omdat ze Westerse toeristen gidsen tijdens een safari.

c) Omdat op de scholen degelijke hygiënische toiletten ontbreken.

 

7. “ Pro Choice” is een beweging die

 

a) propaganda voert voor abortus

b) manifesteert tegen abortus

c) de keuze van de vrouw respecteert

 

8. Op 30 maart 1990 was koning Boudewijn gedurende twee dagen geen koning meer omdat

 

a) hij op die manier kon ontsnappen aan de ondertekening van de abortuswet

b) hij zo voor de rechtbank kon gedaagd worden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Lumumba

c) hij wou deelnemen aan een retraite van de Charismatische Vernieuwing, een christelijke sekte

 

9. Het voorstel om 8 maart tot Internationale Vrouwendag uit te roepen komt van

 

a) Hannie Schaft

b) Rosa Luxemburg

c) Clara Zetkin

 

10. Tijdens WOI speelden vrouwen een belangrijke rol in het verzet . Twee vrouwen in het lijstje werden beschuldigd van spionage en geëxecuteerd. Welke vrouw onderging dit lot niet?

 

a) Gabriëlle Petit

b) Marie Curie

c) Edith Cavell

 

11. Auguste Rodin is een bekend beeldhouwer. Zijn bronzen beeldhouwwerk “De Denker” is wereldberoemd. Minder bekend is zijn maîtresse die prachtig werk leverde in zijn atelier en later Rodin zou beschuldigen van plagiaat. Wie was die dame?

 

a) Camille Claudel

b) Maria Stanisia

c) Sérafine Louis

 

12. Kathe Kolwitz was een Duits beeldhouwster. “ Treurend ouderpaar “ is een indrukwekkend en ontroerend werk dat op een begraafplaats met gesneuvelden van WOI staat in West-Vlaanderen. Waar ?

 

a) Diksmuide

b) Passendale

c) Vladslo

 

13. Op 16 februari 1966 gingen de femmes- machines – vrouwen die de loop van geweren door oververhitte boormachines trokken en daardoor helemaal onder de olie en zwarte metaalstof zaten – in de wapenfabriek van Herstal in spontane staking . De staking zou dertien weken duren en in heel Europa weerklank kennen. Wat was de voornaamste eis van de staaksters?

 

a) Vrouwentoiletten

b) Gelijk loon voor gelijkwaardig werk

c) Aparte douches

 

14. In de tweede helft van de jaren ‘70 van vorige eeuw ondernam de Europese Commissie concrete stappen naar een meer gelijke behandeling van mannen en vrouwen wat gelijke beloning betreft, gelijke behandeling ten aanzien van de toegang tot het arbeidsproces, beroepsopleiding, promotiekansen en arbeidsvoorwaarden, maar ook de gelijke behandeling op gebied van sociale zekerheid . Wat minder bekend is, is dat deze stappen het (in) directe gevolg waren van acties die door een Sabena-stewardess, Gabriëlle Defrenne, werden gevoerd. In februari 1968 werd Defrenne op non- actief gezet omdat zij – zoals alle vrouwen en dit in tegenstelling met de mannen- op een bepaalde leeftijd geen lid meer mocht zijn van de crew, iets wat ingrijpende gevolgen had voor het pensioen.

Op welke leeftijd werden srewardessen bedankt voor hun diensten?

 

a) 40 jaar

b) 50 jaar

c) 55 jaar

 

15. Wie was de eerste vrouwelijke minister in België ?

 

a) Marguerite De Riemaecker – Legot, CVP

b) Rika De Backer CVP

c) Miet Smet CVP

 

16. In welk land werd het eerste stemrecht voor vrouwen ingevoerd?

a) Finland

b) Nederland

c) Nieuw- Zeeland

 

17. Welk land is de rode lantaarndrager op gebied van stemrecht voor de vrouwen en was dus de laatste om dat stemrecht in te voeren?

 

a) België

b) Liechtenstein

c) Zwitserland

 

18. Equal Pay Day symboliseert de tijd die een vrouw extra moet werken tot ze evenveel heeft verdiend als een man. Wanneer valt die dag dit jaar?

a) 8 maart

b) 14 maart

c) 21 maart

 

 

19. Wie was de eerste vrouwelijke partijvoorzitter?

a) Wivina De Meester ( CVP)

b) Leona Detiège ( SP)

c) Antoinette Spaak (FDF )

20. Vanaf 1901 worden de Nobelprijzen uitgereikt voor natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, vrede, literatuur, en sinds 1969 economie. Tot nogtoe ontvingen 910 mensen de hoge erkenning voor hun werk. Bekende vrouwelijke winnaars zijn Marie Curie ( natuurkunde 1903 en scheikunde 1911) en haar dochter Irène Joliot-Curie die samen met haar moeder in 1935 de Nobelprijs scheikunde kreeg. Hoeveel vrouwen werden in totaal met een Nobelprijs gehonoreerd?

a) 38

b) 48

c) 98

 

 

 

Oplossingen

 

1) b   2) c   3) c   4) a   5) c   6) b   7) c   8) a   9) c   10) b   11) a   12) c   13) b   14) a   15) a   16) c

17) b   18) b   19) c   20) b

 

 

Voorstel tot evaluatie :

* U hebt de twintig vragen correct opgelost? Proficiat, u mag met terechte trots de pink pussyhat dragen en zo fier als een gieter mee betogen op 24 mei.

* U hebt meer dan de helft van de vragen juist? U hebt de keuze : u start onmiddellijk een zelfremediëring of u gaat op een onzalige zondagnamiddag kleurenwiezen met Siegfried Bracke, Mia Doornaert en Pol Van de Driessche.

* U hebt minder dan de helft van de vragen juist? Pure ellende, hopeloos. U richt een verzoek aan Francken Theo met verzoek tot uitwijzing naar Trump- Tower, Noord-Korea of Saoudie-Arabië.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven