Share

Het AKP-Erdogan regime veranderde na de verkiezingen van juni 2015 het land in een oorlogzone. De Koerdische steden liggen in puin. De genocidaire aanvallen gaan onverminderd verder. Hij verandere de couppoging van 15 juli, waar nog enorm veel vraagtekens rond bestaan, in een opportuniteit om zelf een coup te plegen tegen de progressieve, democratische en revolutionaire krachten. Nu organiseert hij op 16 april een referendum over een grondwetswijziging in een coalitie met de extreem-rechtse MHP om een éénmansdictatuur te vestigen.

Wij, de in België levende immigranten en politieke vluchtelingen afkomstig uit Turkije en Koerdistan, zijn samengekomen om een halt te roepen aan deze waanzin. Wij zeggen resoluut NEE tegen het regime en diens grondwet die de arbeiders terroriseert.

 • NEE tegen de coup tegen de wil van het volk en de non-stop staat van beleg, tegen de oorlogsplannen en de regeringsdecreten
 • NEE tegen het opheffen van de scheiding der machten
 • NEE tegen het systeem die alle macht concentreert in de handen van één man, tot zelfs de macht om het parlement te ontbinden en overkozen personen als beleidsmakers te benoemen en die sterkt neigt naar een sultanaat.
 • Nee tegen de onderdrukking van de volkeren, de arbeidersklasse, de geloofsgroepen, de vrouwen, LGBTI’s.

Neen want:

 • De één staat, één volk, één taal, één vlag politiek betekent de ontkenning van het bestaan van het Koerdische volk en al de andere volkeren. Wij vragen de erkenning van hen.
 • Wij staan voor her recht op onderwijs in de moedertaal.
 • Wij willen dat de volkeren van Turkije en Koerdistan vredig en democratisch samenleven.
 • Wij vragen gelijkheid voor de Alevieten, Ezidi’s, Armeniërs, Assyriers en alle religieuze en culturele groepen.
 • Wij willen geen aalmoezen voor de arbeiders maar het recht op staken, het recht op collectieve arbeidsovereenkomsten en syndicale rechten. We zijn tegen interims.
 • Wij willen niet dat de fundamentele rechten geschonden worden en dat folteraars berecht worden.
 • Wij willen niet dat vrouwen thuis opgesloten worden, dat hun arbeid gestolen wordt en dat hun bestaan gereduceerd wordt tot moeder zijn. Weg met de obstakels voor de vrijheid.
 • Wij zijn tegen de mannelijke dominantie en geweld tegen de vrouwen, de pogingen om kindermisbruik legaal te maken, een achterlijke leefwijze op te dringen en de discriminatie en moord op LGBTI’s

De garantie voor ieders rechten is een andere grondwet. Een grondwet die zelfbeschikking der volkeren erkent, vrijheid geeft aan alle geloofsgemeenschappen, vrijheid geeft aan vrouwen en jongeren, vrijheid geeft aan verlichte mensen, garanties biedt voor alle fundamentele en democratische rechten. Zo’n een grondwet willen wij. Daarom een sterke Nee tegen de grondwet die alles het omgekeerde wilt doen.

Laten we samen opkomen voor een gelijke en democratische en vrije samenleving.

Belgisch NEE Platform

Doğan Özgüden (gazeteci), İnci Tuğsavul (gazeteci), İsmail Doğan (karikatürist), Fatma Binici (Avrupa Alevi Kadınlar Birliği), Kadir Amaç (yazar/sosyolog), Ali Rıza Soydan (tiyatrocu), İnfo-Turk, NAV-BEL (Belçika Demokratik Kürt Toplum Merkezi), FEDA( Demokratik Alevi Federasyonu), Belçika Süryani Dernekleri, Belçika Ermeni Demokratlar Derneği, Belçika Kürt Kadın Hareketi, SKB-Belçika ( Sosyalist Kadınlar Birliği), Brüksel Halkevi, Belçika Maraş Girişimi, Toplumsal Dayanışma Ağı Belçika İnisiyatifi, Avrupa Futbol Federasyonu, HDK-Belçika, KCDK-E (Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Kongresi), ESP Avrupa Temsilciliği, Emek ve Özgürlük Cephesi Avrupa İnisiyatifi, ATİK- Belçika (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu), Devrimci Parti.

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven