Share

Protest helpt. Dat hebben tienduizenden Poolse vrouwen bewezen. Met hun Czarnyprotest – zwart protest ten teken van rouw om het inleveren van hun zelfbeschikkingsrecht – trokken ze door de straten van Poolse steden en dwongen de regering de staart in te trekken en het verharden van de toch al strenge abortuswet naar de prullenbak te verwijzen. Niet alleen dankzij de vrouwen, ook bij jongeren begint een politiek bewustzijn te ontkiemen.

De internationale druk heeft uiteraard ook een rol gespeeld en de EU volgde de ontwikkelingen met argusogen: er werd een onderzoek geopend naar de toestand van de rechtsstaat in Polen, iets wat nog nooit eerder gebeurd is. Het totale verbod op abortus hield in dat de ingreep enkel nog werd toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar was (ook dat is twijfelachtig: enkele jaren geleden overleed in Ierland een jonge vrouw aan bloedvergiftiging omdat de artsen een dringende abortus weigerden).

Artsen die de ingreep uitvoeren zou een celstraf van vijf jaar boven het hoofd hangen, net als de vrouw die de abortus ondergaat. Kortom, ze worden behandeld als criminelen. Bovendien zouden ‘verdachte miskramen’ grondig onderzocht worden. Het voorstel was zogezegd een burgerinitiatief maar werd gesteund door de top van de rechts- conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en door de katholieke kerk. PiS kwam bijna een jaar geleden aan de macht en dankt haar populariteit aan haar afkeer van de EU. Maar ook binnen die conservatieve partij heerste verdeeldheid over het voorstel. Voorstanders van de wet voerden campagne met bloederige foto’s van embryo's, een ranzige methode die ook in Gent gebruikt werd door de Pro Life – beweging aan het abortuscentrum.

Poolse vrouwen met voldoende financiële middelen gaan de grens over om een abortus te ondergaan, minder fortuinlijke dames zijn aangewezen op een clandestiene abortus, met alle gevolgen van dien. In Polen zouden per jaar tussen de 100000 en de 200000 illegale abortussen uitgevoerd worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 30% van de moedersterfte in Oost – Europese landen te wijten aan onwettige abortussen ! Poolse – en andere – vrouwen kunnen ook rekenen op de hulp van ‘Women on Waves’ , een schip met een verplaatsbare abortuskliniek dat vaart onder Nederlandse vlag. Behalve het uitvoeren van veilige abortussen combineren ze gezondheidszorg met seksuele voorlichting en rechtshulp. Het zal dan ook niemand verwonderen dat aanmeren in een haven niet zo vlot verloopt

Sinds 1993 heeft Polen, samen met Ierland, Malta en het Vaticaan, de strengste abortuswet in Europa. Ook in Spanje heeft de regering Rajoy in 2013 het recht op abortus verboden en de vrouwen terug naar het Franco – tijdperk gekatapulteerd. Enkel in geval van verkrachting, ernstige afwijking bij de ongeboren baby of als het leven van de moeder in gevaar is , wordt abortus toegestaan. De vraag rijst : in wiens belang is zo’n abortuswet? Voor het welzijn van ongewenste kinderen die op deze aardkloot worden gezet? Of tot meerdere glorie van conservatieve en religieuze fanatici die gruwen van feministen (m/v) en zelfbeschikkingsrecht.

In Polen hebben de vrouwen een overwinning geboekt, maar laat het duidelijk wezen: abortus is er nog steeds verboden, enkel de verharding van de wet werd van tafel geveegd. Maar het is een begin en die vrouwen zullen niet bij de pakken blijven zitten, zeker nu de regering, gesteund door een machtige kerk, haar standpunten tegen abortus meer wil gaan promoten. Dat werd nochtans al ten overvloede gedaan: Europese steun werd gebruikt om anti- abortus affiches te financieren.

Abortus verbieden leidt niet tot minder abortussen, wel tot meer onveilige ingrepen.

Wij zijn niet pro abortus, wel pro choice, voor zelfbeschikkingsrecht.

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven