Share

In Melreux, nabij Marche-en-Famenne hadden de metallo’s hun kasteel, La Reine Pédauque. Verschillende generaties militanten werden er gevormd door een buitengewone ploeg van syndicalisten. Naast de doctrine van arbeiderscontrole werden er cursussen gegeven in het sociaal overleg, in communicatievaardigeden en onderhandelings-technieken. Kennis geeft het zelfvertrouwen een duw in de rug en maakt strijdvaardigheid doeltreffend. De ‘rode burgers’ symboliseren een hedendaags socialistisch syndicalisme. Zonder syndicale beweging is er immers geen economische democratie mogelijk. En het ijveren voor betere werk- en leefomstandigheden is onlosmakelijk verbonden met de strijd voor gerechtigheid en democratie.

Ivan Van Praet was tot enkele jaren geleden vormingscoördinator bij ABVV-metaal.  Hij schreef "Een Syndicale legende" opdat de vakbeweging haar beste tradities niet zou vergeten. Hij wil in de komende maanden een sprekersronde inrichten en nieuwe generaties begeesteren met de 'legende' van de Rode Burgers. Zonder een sterke én socialistische vakbond is er geen tegenmacht in de ondernemingen en zullen de patroons, samen met deze huidige antisociale regering, de werkende klasse terug naar de 19de eeuw sturen. En dat mag niet gebeuren!

Herman Balthazar, ex-gouverneur Oost-Vlaanderen:
“‘Een syndicale legende’ is een sterk en rijk verhaal waar ik zelf mooie herinneringen aan bewaar. Ik heb dus de magie en de bezieling van dit militante vakbondskasteel zelf beleefd. Nostalgie heeft onvermijdelijk zijn subjectieve zijde en een verhaal vanuit de binnenkant – de magie van Melreux – verliest de bredere context en de diepe veranderingen van het tijdsklimaat uit het oog, maar toch kleurt en fleurt het de militerende kracht die een vakbond aan zijn meest gemotiveerde leden moet (blijven) meegeven. Hartelijk dank hiervoor!”

Benny Willems, vakbondssecretaris BBTK-Antwerpen:
Dit boek is als het geheugen van generaties syndicalisten. Duizenden militanten van de Centrale van Metaalbewerkers van België (CMB) genoten een vorming die hun leven zou veranderen. Ik was ook zo een militant. In Melreux werden ijzersterke vriendschappen gesmeed. We leerden de samenleving analyseren en geloofden in een positieve verandering via de syndicale weg. Ideologische vorming lijkt uit-de-tijd, maar niets is minder waar. De werknemersklasse verdient een vorming als deze. Voorwaarts en niet vergeten.

"Een Syndicale legende. Melreux en de Rode Burgers" // Ivan Van Praet // ISBN 9789082383034 // Kostprijs 16 euro + 3 euro portkosten

Te bestellen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

te storten op IBAN BE97 0003 2555 6349  met vermelding Naam+Adres+EenSyndicaleLegende

 

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven