Share

Griekenland was dit jaar niet uit het nieuws. De Europese Unie legde het ene draconische besparingsplan na het andere op. De regering Tsipras verzette zich, o.l.v. Minister van Financiën Varoufakis, tegen deze aanpak. Een Grexit, een mogelijke of gedwongen uittreding van de Grieken uit de EU, lag op ieders tong. Er kwam een referendum waarin de Grieken de inleveringen verwierpen…maar een paar dagen later ging de regering toch door de knieën.

Nu hebben de Grieken het nog moeilijker dan tevoren. Er zijn 1,5 miljoen werklozen, 3 miljoen mensen (op een bevolking van 10,7 miljoen) die onder de armoedegrens leven, kinderen die van honger flauwvallen in de klas, ouders die hun kinderen aan een weeshuis afstaan omdat ze geen cent meer overhouden voor hun opvoeding, ziektes als tuberculose die uit een andere tijd terugkomen…

Doe er iets mee

Climaxi (een beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid) doet er iets mee. Wij importeren een geschenkenmand met bio-producten van kleine families én coöperatieven als eindejaarsgeschenk. Een deel van de opbrengst gaat naar voedselhulp in Athene. Doe je mee? Laat Iets weten! In december komt onze Grentrance Karavaan aan in België

Onze partners

Solidarity For All: Solidarity for All is de Griekse koepel van alle coöperatieven in dit land. Zij zochten voor ons de andere partners en organiseren mee het transport. S4A neemt initiatieven, organiseert vormingen enz…om sociale coöperatieven te ondersteunen. Familiebedrijf Markos & Niki Dourountaki uit Sfakia, Zuid-Creta Melantho coop uit Nafplio, aan de Peloponesos: een coöperatieve van zes vrouwen die werken met de traditionele smaken die ze vroeger zelf in hun familiekeuken bezigden. Verse tomaten zijn hun ingrediënten Muses coop uit Pieria uit Katerini: Dertig vrouwen startten in 2011 deze sociale coöperatieve om aan de werkloosheid te ontsnappen. Zij produceren pasta’s, confituur en zoetigheden van lokaal fruit. Familiebedrijf Pierroutsakos in Oud-Sikyon in Korinthia. Zij maken traditionele Griekse producten in hun atelier, dat te midden van de eigen velden ligt.

VIOME: bezette fabriek in Thessaloniki: Deze fabriek van bouwmaterialen werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011. De werknemers zagen sindsdien geen loon meer en beslisten zich om te vormen tot een fabriek van natuurlijke schoonmaak middelen. Ze beheren de fabriek nu zelf.

Hun producten

De producten van onze partners zijn niet altijd gelabeld, maar wel van natuurlijke teelt. Meestal is er gewoon geen geld om kunstmeststoffen, bestrijdingsmiddelen en co te betalen. Als daar geen geld voor is, dan is er ook geen om je afdrachten aan ingewikkelde labels te betalen. Ze zijn gegarandeerd zonder bewaarmiddelen en andere toevoegsels

Broodstengels: met Cretenzische olijfolie. 300 gr.

Gedroogde tomaten en feta: boter, wijn, olijven, feta, zout, olijfolie, witte bloem, moutmeel.

Multigranen: witte bloem, granenmix, moutbloem, zout, olijfolie, boter, wijn.

Tomatenconfituur: tomaten van eigen teelt. 250 gr.

Ingrediënten: Bruine fair trade suiker, citroen, tomaten.

Gebruik: in een vinaigrette, met ajuin voor een bbq-saus. Bij broodstengels en toastjes. Mét allerhande kazen.

Gecarameliseerde uien: netto 250 gr.

Ingrediënten: Bruine fairtrade suiker, extra virgin olijfolie, balsamico-azijn

Gebruik: bij gegrild vlees, hamburgers, gekookte eitjes, salades of gewoon op toastjes en bij broodstengels

Sweet Kiwi: Netto 440 gr.

Ingrediënten: kiwifruit 50%, suiker, glucose, citroensap.

Rode Bietenpasta: Netto 200 gr.

Ingrediënten: Rode biet (83 %), olijfolie, azijn, look (2.5 %), zout

Gebruik: voor broodstengels en toasten of gewoon op de boterham.

Met deze ingrediënten maken we een geschenkenbox die we verkopen voor 18 €. Bij grotere hoeveelheden kan je de producten ook apart bestellen.

Daarnaast zijn er de zepen van Vimeo. Het gaat om witte harde zeep en vloeibare olijfolie zeep met wonderolie en amandelolie als toevoegsels. Die verkopen we per stuk.

Praktische informatie

Bestellen kan tot vrijdag 27 november! Bestellen is nodig om ons te helpen de hoeveelheid aan te importeren producten in te schatten.

Producten moeten afgehaald worden bij Climaxi Groenlaan 39 9550 Herzele. Er komt ook een afhaalpunt op het bureau van vzw Climaxi (boven lekker GEC) aan het Sint-Pieterstation te Gent.  Probeer zelf wat klanten te werven en een groepsbestelling te doen.

Graag ontvangen wij uw centjes op voorhand via rekeningnummer BE40 0016 3236 1163

Graag je adres en mail voor eventuele volgende campagnes. In januari worden Olijven en Olijfolie geoogst. Bij voldoende afname voorzien we met deze producten een tweede actie in maart.

 

Download hier de folder

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven