Share

Met alle terechte heisa rond Uplace zouden we vergeten dat in Gent The Loop in de steigers staat. Het is een privaat-publieke samenwerking tussen het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent en vastgoedmakelaar Banimmo. Tussen Ikea en Flanders Expo moet een heel nieuw “stadsdeel” – ongeveer de grootte van 50 voetbalvelden- verrijzen met recreatieruimtes (bowling, cinema, familie- attracties...) en ongeveer 100 winkels waar collecties van luxemerken met fikse kortingen worden aangeboden, waarbij de vraag rijst: wie, behalve de projectontwikkelaar, zit daar op te wachten?

Er wordt gemikt op 3 miljoen bezoekers per jaar, ook uit het buitenland. Het mobiliteitsonderzoek van investeerder Banimmo en uitbater McArthurGlen stelt dat er een vierde bijkomende rijstrook nodig is op de E40. In hun plannen is ook sprake van een NMBS treinstation op The Loop. In het kader van de huidige besparingswoede is dat weinig geloofwaardig. Het stadsbestuur moet miljoenen euro's uit eigen middelen investeren om de parking met 3630 plaatsen te bouwen, het enige trouwens waarvoor momenteel een vergunning verkregen is volgens de CCOO De Poortere van Banimmo.

Gent streeft naar een klimaatneutraal beleid. “ Er komt een urgentieaanpak op het vlak van de fijn- stofproblematiek”, zo staat er letterlijk in het bestuursakkoord. Inderdaad, Gent staat in de top tien van te hoge fijn- stofconcentraties. Fijn stof is de sluipmoordenaar van deze tijd: door toedoen van fijn stof kent Gent 325 vroegtijdige overlijdens per jaar. Waar is dan de logica van meer dan een miljoen extra autobewegingen per jaar naar The Loop?

Er wordt gezwaaid met extra arbeidsplaatsen, maar dat zijn gewiekste marketingpraatjes. Wie gaat winkelen in The Loop, verplaatst zich niet meer naar het centrum van Gent. Hoeveel arbeidsplaatsen gaat dat kosten in kleinschalige ondernemingen en de Horeca? Tegen outletcenter Maasmechelen Village wordt door heel wat Nederlandse binnensteden geprotesteerd omdat het daar mensen wegtrekt, dus ook jobs. Desondanks maakt dat outletcenter jaar na jaar verlies, tot 236 miljoen heden ten dage.

Het Gents Milieufront (GMF) heeft herhaaldelijk inzage gevraagd in de overeenkomsten tussen de stad Gent en de projectontwikkelaar, maar steeds bot gevangen omdat er “vertrouwelijke” informatie in de documenten zou staan.

Rood! Steunt het GMF in haar acties tegen The Loop. Teken de petitie www.rip-the-loop.be

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven