Share

Hoe verliep de campagne?


Wij hebben met LEEF! een goed resultaat neergezet. Onze 9,2 % was nipt te weinig om twee raadszetels te halen ; we kwamen 17 stemmen te kort (lacht). We hebben een sterke campagne gevoerd rond het openbaar houden van beheer van het station, tegen de besparingslogica, meer centen voor OCMW en voor participatieve democratie. NVA is sterk gestegen (16%) en iedereen heeft aan hen stemmen verloren. Met LEEF!! is ons verlies beperkt gebleven tot 1%. We hebben waarschijnlijk meer verloren aan NVA maar dat werd goed gemaakt door stemmen die we bij de socialistische achterban hebben gewonnen. Ook bij ons is er dus een verrechtsing én een verlinksing. De bestuursmeerderheid is rechts (VLD-CDV-NVA) maar dat had ook anders kunnen zijn met een olijfboomcoalitie (CDV-sp.a en Leef!). Wij zouden dat wel aangedurfd hebben mits het behalen van een tweede zetel en een duidelijk akkoord rond het beleid en een aantal breekpunten (geen privatiseringen, afdankingen, een belasting op bedrijven) van ons erbij... Maar de wind waait wel in een andere richting. In de streek wordt Leef! aanzien als een rood-groene lijst met lokale inslag; en geen buitenbeetje zoals 15 jaar geleden. Er zijn nog anderen gelijkaardige lijsten in de streek of elders in Vlaanderen.

Wat denk je van de uitslag in Zottegem?

Ze hebben met 1,7 % zeker een degelijk resultaat behaald maar dat komt misschien anders over, gezien Sven van Trappen toch gemeenteraadslid was. Een belangrijke les, ook voor ons in Herzele is de uitbouw van een organisatie. Zoals Jef Sleeckx mij ooit vertelde: de campagne eindigt wanneer de verkiezingen beginnen. Anderen, zoals onze burgemeester zeggen dan weer ‘het programma, dat schrijf je na de verkiezingen’. Om maar te zeggen dat er wel verschillen bestaan in de manier hoe je aan politiek doet… Wij zullen in de komende periode meer de nadruk leggen op het terugkoppelen naar de bevolking. De mensen mobiliseren voor en terugkoppelen na de gemeenteraadszittingen. In Zottegem heeft Sven toen hij als onafhankelijke zetelde in feite nooit een ploeg rond zich kunnen uitbouwen en dat heeft de campagne ook parten gespeeld. Bovendien moesten ze het opnemen tegen de clan De Loor die misschien niet altijd even democratisch ingesteld is maar ook niet tot de rechtervleugel van de sp.a behoort.

Is de NVA in Herzele vergelijkbaar met Aalst?

Je kan zeker niet zeggen dat Aalst een soort “uitzondering” is; ook elders zijn er VB’ers overgelopen en dat laat zich voelen. Met uitzondering van Haaltert waar de NVA een soort Volksunie is met een sociaal gezicht hebben we toch in heel de streek te maken met échte rechtse nationalisten. Ik denk dat er meer echte rechtse opportunisten dan apolitieke naivelingen bij de NVA beland zijn.

Wat is jouw balans van de actie in Aalst tegen schepen van Vlaamse zaken KVO?

We hebben veel mensen op de been gebracht, we hebben de discussie op tafel gekregen en dat was al niet makkelijk. Het feit dat de sp.a verdeeld was hebben we te danken aan de alarm-actie Johan Dumortier van BBTK op gang heb gebracht, met een oproep ondertekend door 500 figuren uit sociale, syndicale en politieke middens. De steun van Caroline Copers (Vlaams ABVV) was zeker welkom. Maar de meerderheid van de sp.a leden heeft beslist voor machtsdeelname, ondanks het standpunt van de eigen partijtop. Dit stemt tot nadenken. Het is enerzijds te begrijpen want de NVA zit samen met sp.a en cd&v in de Vlaamse regering. Dus redeneren vele sp.a leden “waarom mogen wij niet wat anderen wel mogen?”. Maar dit is ook verontrustend. We zien dat het cordon sanitaire een vodje papier is geworden, zelfs met een Karim Van Overmeire die in feite niets afzweert van zijn verleden, dat veel méér inhoudt dan een zeventig punten programma. Dat is geen banaal gegeven. Ik heb ook vastgesteld dat de culturele sector niet echt het voortouw durft nemen, wel integendeel. Zij staan op de eerste rij om tot machtsdeelname op te roepen, al is het maar om rechts beleid af te remmen. Het politieke besef is bij velen totaal zoek.

Gaat de NVA-opmars nog gestopt kunnen worden?

Dat valt te bekijken. Het is zeker zo dat hun opmars verder gaat nu Bart De Wever Antwerpen heeft ingepalmd. De hele situatie op Vlaams en federaal vlak maakt hen slapend rijk. We gaan samen het tij moeten keren. Een rood-groene linkerzijde heeft hierin een bijdrage te leveren. Belangrijk wordt hierin het echt stipt opvolgen van wat de NVA-ers op gemeentelijk vlak brengen en het communiceren naar de bevolking toe. Als de NVA zijn inleveringsbeleid oplegt aan de bevolking, gaat ze massa’s mensen tegen zich hebben!


(redactie)

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven