Share
Gentse Rudy over de leegstand in de stad.


De woonproblematiek is thema n°1 in deze campagne. Geen enkele partij kan om dit thema heen, daarom beloven alle klassieke partijen, als volleerde politici, dat ze van kwalitatief en betaalbaar wonen een prioriteit zullen maken. De realiteit valt niet te verdoezelen met partijprogramma's en goed gevonden slogans. Honderden Gentenaars gaan vandaag door het leven als thuislozen, duizenden kunnen hun woonkost niet meer dragen en tienduizenden betalen zich blauw aan huur of de afbetaling van hun lening. De jonge generatie vraagt zich af of in deze stad er nog een plaats zal zijn voor hen.

Terwijl Gentse gezinnen overleven op een camping worden delen van de stad verkocht aan privé-ontwikkelaars die lofts en andere luxueuze woningen bouwen voor de beter gegoeden. Voor de bouw en renovatie van sociale woningen zijn er geen middelen. Elke verhuurder van een woning in Gent kan vandaag kiezen aan wie hij zijn woning verhuurd. Gezinnen met twee inkomens krijgen natuurlijk voorrang. Alleenstaanden, mensen die leven van een uitkering, vluchtelingen en migranten, holebi-koppels, personen met een andere huidskleur krijgen het steeds moeilijker om op de privémarkt een woning te huren. Voor sommigen leidt dit tot een leven zonder thuis.

Voor citymarketing heeft ons stadsbestuur veel middelen veil. Ondertussen kwam er in de laatste 10 jaar niet één sociale woning bij. Volgens ROOD! Gent lijsttrekker Bart Vandersteene “wordt de situatie in Gent echt schrijnend. Er staan honderden sociale woningen leeg die wachten op de nodige fondsen voor renovatie. Op de privémarkt worden woningen opgekocht voor speculatie wat leidt tot leegstand. ROOD! Gent heeft van bij de start van deze campagne van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen haar hoofdprogrammapunt gemaakt. De gebeurtenissen van vandaag bevestigen enkel deze beslissing.”

ROOD! Gent verdedigt in deze campagne een ambitieus programma om:

  • 7500 sociale woningen te bouwen en zo de wachtlijst weg te werken
  • om alle projecten van privé-ontwikkeling door de stad zelf te laten uitvoeren
  • om maximumhuurprijzen te installeren om veelhuisbezitters te belasten en zo te laten meebetalen voor een betaalbare stad voor iedereen
  • voor de oprichting van een Stedelijk Woon-en Renovatiebedrijf die kwaliteitsvol en betaalbaar wonen kan garanderen.


Dit campagnefilmpje werd vorige week ontworpen nog voor wij weet hadden van de schrijnende situatie waar enkele Gentse gezinnen zich in bevinden op de Blaarmeersen. Deze eerste campagnefilm wilden we graag op ons ROOD! verkiezingsfeest van zaterdag 29 september lanceren. De actualiteit dwingt ons om nu reeds naar buiten te komen met deze boodschap.


ROOD! Gent

contact: Bart Vandersteene, 0485/937681

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven