Share

Talloze vrouwen leven dag in dag uit met pijn en angst ten opzichte van hun eigen thuissituatie: niet enkel vernederingen, of beledigd worden, maar ook rake klappen incasseren en blauwe plekken verbergen is dagelijkse kost.

 

Eén vrouw op vijf ervaart in haar leven partnergeweld. Sommige onderzoeken schatten het geweld hoger want lang niet iedereen doet aangifte van het geweld. En àls je dan al aangifte doet, wordt driekwart van de strafdossiers over partnergeweld geseponeerd. Intrafamiliaal geweld zou zelfs toenemen. Soms werken mensen hun frustraties thuis uit en dan betaalt de partner het gelag. De ongelijkheid thuis heeft natuurlijk ook te maken met een inkomensongelijkheid. Mensen die zelf opgegroeid zijn met geweld hebben de neiging dit te reproduceren. Vergis je niet, partnergeweld komt voor in alle leeftijdscategorieën, alle sociaal-economische klassen en alle culturen.

Wat met deze vrouwen die op een dag niet komen opdagen op hun werk?

Wat met deze vrouwen die zich wegstoppen achter vele lagen kleren opdat niemand de blauwe plekken zou zien?

Wat met deze vrouwen die op dagelijkse basis vernederd worden en er geen lichamelijke letsels, maar wel de mentale letsels van dragen?

Wat met vrouwen die op deze manier geïsoleerd geraken van hun vrienden, familie of collega’s?

Laat ons dit niet wegsteken! Het lijkt een onbespreekbaar onderwerp te zijn, zelfs in deze tijden.
In deze individualistische maatschappij zijn we blijkbaar o zo blind geworden zijn voor geweld! Waarom sluiten we onze ogen en oren voor wat er binnenskamers gebeurt? Hoe kan het dat een vrouw niet durft te melden dat ze in een gewelddadige situatie verkeert? Hoe kan het dat dit partnergeweld in 2012 nog zo’n taboe draagt, dat er liever niet over gepraat wordt? Zullen onze kinderen die opgroeien in deze thuissituaties, zich ontwikkelen tot evenwichtige, verdraagzame volwassenen? Zouden we ons niet beter wat meer zorgen maken over deze moeders en kinderen die gebukt gaan onder geweld? Rood! ondersteunt dan ook het vergroten van het aantal specifieke opvangplaatsen voor gezinnen met of zonder kinderen en voor vrouwen die slachtoffer zijn van fysiek of psychologisch geweld. Daarnaast is het belang van sensibilisatie van adolescenten voor de strijd tegen geweld niet te onderschatten.

Geef geweld geen plek in je huis, maar laat het ook niet oogluikend toe bij je vrienden of in de familie! Open je ogen en bied toch minstens een open en luisterend oor voor zij die het nodig hebben. Voor zij die uit een vicieuze en gewelddadige cirkel moeten geraken! Niemand is het waard, dat je je oren en ogen ervoor sluit!

Rood! wil op deze Internationale Vrouwendag aandacht vragen voor deze veel te veel weggemoffelde problematiek.

Elke Heirman

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven